2. elokuuta 2015

Sehän sujui kuin tanssi! Hakkapeliittojen tahdissa.


   Kallion poisto tulevan naapurin talon alta sujui lauantaina kuin tanssi ikään. Pikkuisen talo tärähti ja siinä kaikki. Ampuivat kymmenkunta kertaa, mutta me nähtiin ja kuultiin niistä vain ensimmäinen ja pari viimeistä; lähdettiin näet Sirkan kanssa viettämään laatuaikaa Tammelan perinteisille Hakkapeliitta-markkinoille; katselemaan mm. kreivin aikaisia hovitansseja.

Tässä näkymä ensimmäisestä pamauksesta. Ampuivat aluksi kauemmaksi meiltä tulevan talon paikalla. Ei se niin pahalta näyttänyt. Eihän? Raskaiden suojapeitteiden hyppäämistäkään tuskin edes huomasi. Ei siitä paljon jälkipolville ole kerrottavaksi... mutta päiväkirjahan tämä onkin.


Niin, että mitäkö siellä markkinoilla tehtiin? Ostoksia? Kyllä, meille perinteiseen tapaan: ruisleipä, sämpylöitä, hirvimakkaraa, erityisen herkullinen pullapitko, nippu nauriita ja possumunkit kotiinpaluukahvien painikkeiksi.


Ei siinä kaikki. Nähtävänä oli varmaankin yli sata myyntikojua tai -katosta... eikä mitään halpatuontirihkamaa, vaan aitoja kotimaisia käsitöitä ja valmisteita. Hienoa, että eivät avaa portteja aivan kaikelle kamalle.

Erityishuomion meiltä vuodesta toiseen saa vartaassa pyörivä sika, jota taivasalla savunkin seassa lastataan päreen päälle reilusti ruisleivän, lantun ja kaalinpalojen kera, ja 1600-luvun talonpoikaistyyliin eväs napsitaan suuhun sormin ilman ruokailuvälineitä. Ai, että...! Toki paremmalle väelle on tarjolla 1600-luvun pitopöytäkin katoksen suojissa ja pöytien ääressä.Nämä markkinat ovat todelliset Markkinat, tapahtuma. Siellä ei pelkästään myydä, vaan näytetään rahvaalle jos jonkinlaisia työtapoja, näytäntöjä, esityksiä, musiikkia... juhlapuhe Kaari Utrio, hakkapeliittojen elämänmenoa kuten suusta ladattavien mustaruutiaseiden pauketta, sotilasleiri, rummun tahdissa marssia, jne. Isäntäväki ja myyjätkin ovat luonnollisesti pukeutuneet ajan henkeen eli 1600-luvun tyyliin. Ilmankos siellä väkeä riittää - molemmin puolin pöytiä.


Tämä näkymä toi Sirkalle heti mieleen lorun: "Apina ja gorilla kävelivät torilla, kyselivät ämmiltä, onko leipä lämmintä..."

Laitan tähän uteliaita varten tämänvuotisen Hakkapeliitta-tapahtuman ohjelman, jos vaikka ensi vuonna elokuun ensimmäisessä viikonvaihteessa siellä tavattaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti