16. syyskuuta 2012

Saderajan tällä puolen


Melkein kuin sateenkaaren tuolla puolen… ei, vaan täsmälleen rankan sadekuuron rajalla saimme keskikesän lopulla juhlia kultahäitä. Ei, ei omia, vaan velipojan ja vaimonsa.

Kokemus juhlapaikalla oli mukavan sorttinen. Pihalle oli pystytetty reippaan kokoinen katos, sellainen, joita juhlissa on tapana käyttää, valkoinen kuin morsiamen häämekko. Sen alla istuskeltiin pöytäkunnittain ja nautittiin antimista ja seurustelusta. Eväät eli juhlavat tarjoiltavat oli sijoitettu talon seinustan leveän räystään alle, onneksi,

Kesken kaiken alkoi nimittäin ropista. Ja ropisikin oikein kunnolla. Mutta ei hätää. No hätä, paitsi että satoi väärin päin.
Katoksen toiselle puolelle, puutarhaan, ei sadetta riittänyt pisaraakaan. Tarjoilupöydän puolella sen sijaan vettä kaatoi. Kaatoi niin, että muutamaa askelta katokselta räystään alle ei kuivana pystynyt hypähtämään. Raja kulki pitkittäin keskellä katosta. Oikein pitkäkätinen jos istui keskellä kädet levällään, toinen käsi kastui, toinen ei. Mutta niin pitkäkätinen ei kukaan meistä ollut, eikä sadekaan pitkään kestänyt. Kiva kokemus kuitenkin. Kahvipöytä kutsui jälleen. Ruokailu ”kultamorsiamen” itsensä loihtimassa herkkupöydässä oli siinä vaiheessa jo suoritettu.

Elävän veden kauniissa kappelissa

Elävän veden kappelin alttariseinää pitkin valuu hiljalleen kirkas vesi.
Pikku hiljaa yleistyvä ns. uudelleen siunaus aloitti myös näiden kultahäiden vieton. Tapahtumassa ei anneta lupauksia, ei vannota ikuisen rakkauden valoja eikä lupailla juuta eikä jaata, vaan vietetään rukoushetki ja pyydetään siunausta juhlivalle parille. Kaunis tilaisuus.

Mieleen painuvaksi sen teki myös Järvenpään seurakunnan uusi kaunis kappeli, missä tapahtuma vietettiin, Elävän veden kappeli.
Nimensä kappeli on saanut miljöönsä mukaisesti, sen perusteella. Alttaritauluna nimittäin toimii kallioleikkaus, mitä myöten elävä vesi, aivan oikea hiljalleen virtaava vesi, valuu pystysuoraan lattian tasoon ja edelleen kiertoon. Kallioleikkaus valaistaan kirkkovuoden väreihin sointuvalla valaistuksella.
Luonnonvalo kappeliin tulee takaosan kuultavien lasimaalausten läpi. Kappelissa on istumapaikkoja 64:lle.

Kuten sanoin, kaunis tilaisuus, kaunis kappeli.

MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti