10. joulukuuta 2013

Mikä tätä säätämme vaivaa?


Mikä tätä tämän syksyn ilmastoa vaivaa? Päivästä toiseen tuulta, myrskyä, hirmumyrskyjäkin? Puuta kaatuu niin että hyvä, kun pääsee alta pois. Jossakin, ei onneksi meidän nurkilla.
Entä nuo tämän hetken kovat pakkaset? Parinkympin pakkaset eivät ole harvinaisia Lapissa marraskuunkaan puolella, mutta -30...-40 astetta pian joulukuun alussa..?
 Johtuvatko kaikki siitä kuuluisasta ilmaston lämpenemisestä? Vai niistä atomeista, vai kenties tulivuorten purkauksista toisella ja vähän omallakin pallonpuoliskolla?
 
Jotain hyvääkin sentään tässä tuulten kurimuksessa. Onneksi on tuo… miten koulussa opetettiinkaan... "Skagerrak vid Kattegat o katten vid Kattegat" eli Tanskan salmet. Noiden kahden lisäksi olivat opittava vielä Iso-Belt ja Vähä-Belt sekä joku Juutinrauma. Merisanastossa tuota salmien kokoelmaa kutsutaan myös Itämeriportaaliksi, joka hoitelee meidän meriemme suolapitoisuutta.

Niin, ellei noita edellä mainittuja olisi, iskisivät Pohjanmereen hyytävät myrskyt ja tyrskyt Itämereen asti ja toisivat valtavien silliparvien lisäksi meille vettä…vettä… aivan liikaa vettä.  Vedenpaisumuksen.
Tulisi helsinkiläisille kiire hankkiutua kanootti- ja gondoliostoksille. Kaupunkihan on tunnetusti rakennettu lähes merenpinnan tasolle. Jo nytkin, ilman mitään sen suurempia etelämyrskyjä, vesi tuppaa nousemaan Kauppatorille, eivätkä hallituspalatsitkaan kovin kaukana ole. Vesi nousee siitä huolimatta, etteivät tuulet ja aallokot pääse suoraan ahdistelemaan ahtaan saariketjun suojassa lymyilevää pääkaupunkiamme. Edessä ovat Suomenlinna, Santahamina ja joukko muita.

Ai niin, turha näistä on rutista. Säätiedotukset kertovat säätilasta riippumatta: Mahtuu normaalin puitteisiin. Suomen Lapissa seurataankin Ruotsin radion tiedotuksia – myös silloin, kun omamme vaikenee kahdella kielellä, kun jossakin on poksahtanut atomivoimala.
Pianhan se kuullaan itse ilman radiotakin, kun niitä rakennellaan pitkin rannikkoa samaan aikaan, kun muualla suljetaan. Niin, vaikka eihän se Tsernobylistä vaikeneminen YLE:n vika ollut. STUK:han (Säteilyturvakeskus) tietoa pimitti, kunnes ei enää voinut, sillä uutiset kuultiin Ruotsista.

MATTI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti